Matka Raatteen tielle

Näkymiä Raatteen tieltä elokuussa 2005

Kesällä 2005 päätin lopultakin toteuttaa pitkäaikaisen haaveeni ja matkustaa läpi Suomen katsomaan Raatteen tien taistelumaastoa. Retkeä suunniteltiin perheen kanssa läpi kesän, kunnes lopulta elokuun puolivälissä oli aika lähteä matkaan.

Yövyttyäni Keski-Suomessa kaksi yötä aloin lopulta lähestyä määränpäätä. Mieli kävi väkisinkin hartaaksi ja Sillanpään marssilaulun sanat tulivat etsimättä mieleen, kun katselin maisemia, jotka olivat (sen verran mitä nyt vanhoista valokuvista voi päätellä) säilyneet lähes muuttumattomina viimeiset 60 vuotta. Kauniina kesäpäivänä oli vaikea kuvitella näihin maisemiin ankaria taisteluja, mutta seurattuani hetken verran Raatteen Portti -museon loistavaa dokumenttia, perehdyttyäni museon esinekokoelmiin ja erityisesti nähtyäni museon ulkopuolella olevat tankit, tykit yms. taisteluvälineet, tunsin suurin piirtein kulkevani keskellä historiaa.

Raatteen Portin jälkeen vuorossa oli pieni, aivan rajalla sijaitseva rajavartiomuseo. Valitettavan huonon opastuksen vuoksi ko. museo jäänee usealta matkailijalta kokonaan huomaamatta, ja itsekin löysin sinne vain erään aikaisemmin Raatteella käyneen tuttavani opastuksella. Vaikka museo oli hyvin pieni, se pystyi vahällä esineistöllään tarjoamaan hyvän kuvan sotia edeltävän ajan rajavartioiden elämästä. Koskettavin esine löytyi kuitenkin aivan museon ulkopuolelta: rajavyöhykkeen reunalla oli säilynyt portti, jonka läpi neuvostosotilaat 1939 marssivat Suomeen.

Paluumatkalla rajavartiomuseolta pysähdyimme vielä Purasjoen taisteluasemissa. Pieteetillä ja historiaa arvostaen entisöity juoksuhautaketju on ehdoton käyntikohde jokaiselle sotahistoriasta kiinnostuneelle. Yllättyneenä huomasin, vaikka olenkin tutkinut sotahistoriaa, etten ollut kuvitellut suomalaisten puolustusasemien olevan näin hyvin rakennettuja Raatteella, koska tiesin puolustussuunnitelmia 30-luvulla laaditun lähinnä Karjalan Kannaksen kautta tulevaa hyökkäystä silmällä pitäen, ja uskoinkin, että Raatteen asemat olisi rakennettu sodan jo alettua.

Kaiken kaikkiaan Raatteen-matka oli varsin antoisa, ja voinkin suositella sitä lämpimästi kaikille sotahistoriasta kiinnostuneille, koska vasta käynti paikan päällä antaa realistisen, selkeän kuvan siitä, millaisissa oloissa Suomen miehet isänmaataan puolustivat.

Kuvat löydät täältä