Etusivu > Suomen historian käännekohtia > Lotta Svärd -järjestö > Lotta Svärd -kuvagalleriat

Lotta Svärd -kuvagalleriat

(C) Janne Niemistö

Lotta Svärd -järjestö oli ehkäpä tärkein vapaaehtoinen naisjärjestö itsenäisen Suomen historiassa. Järjestö saavutti heti alussa suuren suosion, ja se oli aikanaan maailman suurin naisten aseeton maanpuolustusjärjestö. Lottien toiminta huomattiin ulkomaillakin ja se toimi suurena esimerkkinä pohjoismaisille maanpuolustusjärjestöille.

Aluksi lotat osallistuivat suojeluskuntien lääkintätoimeen ja varusteiden hankintaan, mutta sotien aikana järjestö avusti myös Suomen armeijaa erilaisissa tehtävissä. Miesten taistellessa neuvostoarmeijaa vastaan lotat vapauttivat miesvoimia rintamalle.

Sotien 1939–1944 aikana Lotta Svärd antoi apuaan niin armeijalle ja suojeluskunnille kuin sodan takia hätään joutuneelle Suomen siviiliväestölle ja sotatoimialueelta evakuoiduillekin muiden hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa.

Lotta Svärdin tärkeyttä on vasta aivan viime vuosina alettu arvostaa julkisesti. Tämän sivuston eri artikkelit ja galleriat esittelevät lottien toimintaa tekstein ja kuvin. Kaikki apu on tervetullutta, jotta voisimme tallentaa tämän ainutlaatuisen organisaation esine- ja kuvahistoriaa.

                  ____________________________________

Lotta Svärd -esineistö


Tämä galleria sisältää erilaista lottaesineistöä sekä paperiaineistoa, jota ei voida julkaisuiksi kutsua. Lisäksi sinne on koottu lottien käyttämiä varusteita, joita he tarvitsivat tehtäviään suorittaessaan sekä erilaisia myyntituotteita, astioita, muistoesineitä ja muuta lottiin liittyvää autenttista materiaalia.

Galleriaan

                  ____________________________________

Lottajulkaisut


Tässä kuvagalleriassa pyrimme esittelemään erilaisia virallisia lottajulkaisuja, kirjoja ja kirjasia, joilla ei ole varsinaista julkaisunumeroa. Helpottaaksemme keräilijän tai asiasta muuten kiinnostuneen työtä mukana on julkaisuja, joilla on juokseva numerointi.

Galleriaan

                  ____________________________________

Lottavalokuvat


Tähän galleriaan on koottu valokuvia lottien toiminnasta niin rauhan kuin sotienkin aikana, kotirintamalla ja rintamalla. Mukaan pyritään saamaan mahdollisimman paljon kuvia eri lottapiirien ylläpitämistä kanttiineista, hotelleista, kahviloista ja ravintoloista unohtamatta pikkulottien kuvia.

Galleriaan

                  ____________________________________

Pikkulotat


Tämä kuvagalleria sisältää erilaista pikkulottiin (myöhemmältä nimeltään lottatytöt) liittyvää aineistoa kuten kirjasia, pukuja ja lippuja. Koska pikkulotista on jäänyt hyvin vähän esineistöä, kokoelmamme kasvu on hidasta.

Galleriaan

                  ____________________________________

Joulu-Lotta-lehdet


Tässä galleriassa esittelemme yhden pitkäaikaisimman lottajulkaisun, Joulu-Lotta-lehden numeroita eri vuosilta. Lehti oli alun perin ruotsinkielinen Jul Lottan. Tuotto annettiin Etelä-Uudenmaan lottatoiminnan tukemiseksi, mutta koska lehti saavutti heti suuren suosion, jakelu laajeni koko maahan myös suomenkielisenä.

Galleriaan

 

Powered by CMSimple      CMSimple Legal Notices